מדריך מיקסינג: 6 האלמנטים של מיקס מוצלח

בעוד מיקסינג הוא חד משמעית לא משימה פשוטה, ישנם קווים מנחים בסיסיים שניתן לעקוב אחריהם שייקחו אתכם את מרבית הדרך בכיוון הנכון. במאמר נעבור על 6 האלמנטים הבסיסיים שמרכיבים את אמנות המיקס וונספק כמה עצות פשוטות באשר לכל אחד מהם. אם תעבדו על האלמנטים בסדר בו אנו אנו מציגים אותם, הם יחמיאו אחד לשני ויעניקו בסוף התהליך חוויית האזנה אחידה ונעימה.


עוצמה (Balance)

זה מפתה לקפוץ ישר לדברים המהנים, אבל לפני הכל צריך להביא את הערוצים לכדי איזון זה עם זה. משמעות הדבר היא סיבוב כפתור הווליום עד שכל ערוץ יושב בעוצמה קרובה יחסית למה שהיית מצפה מהמוצר הסופי. כדי להמנע מבעיות פוטנציאליות, מומלץ מאוד להשאיר את המיקס מונופוני לחלוטין בשלב זה, ולשמור את הפנינג ימינה ושמאלה לשלב הבא. על המיקסר שלכם, בין אם דיגיטלי או פיזי, תמצאו בד״כ כפתור דו-מצבי המאפשר איחוד של הצליל מסטריאו למונו. בדיקת המיקס בכל שלב של הדרך במצב מונופוני היא דרך מצוינת להבטיח שהוא נשאר מאוזן וברור.

פנורמה (Panning)

ב-99% מהמוזיקה שתשמעו, תוף הבייס-דראם, הבס והשירה ממוקמים במרכז. ערוצים האלה מרכיבים את התדרים הדומיננטיים של המיקס ובאופן זה הם ״מקרקעים״ את המאזין ושומרים על איזון. מיקסינג הוא גם מדע וגם סוג של אומנות. אם הוא תלוש מדי מהטרנדים של היום מרבית המאזינים לא יוכלו להתחבר למוזיקה. עם זאת, חשוב גם לשמור על מידה מסויימת של הבעה עצמית חופשית במהלכו. האזינו למוזיקה של טכנאים אחרים מהאלבום האהובים עליכם כדי לקבל השראה.

טכנאים רבים מכוונים את ה-Panning של מערכת התופים על מנת שתשמע כאילו הם יושבים ישירות מאחוריה או לפניה. אחרים דוחפים הכל מלבד הקיק והסנייר לערוצים השמאליים והימניים. בין אם אתם מפזרים את הערוצים לאורך שדה הסטריאו או דובקים בקצוות הקיצוניים, זכרו שהמטרה היא לשמור על בהירות.

תדרים (EQ)

אם פעלתם על פי הצעדים הקודמים, כנראה שבשלב זה הצלילים השונים תופסים מקום בחלל  ומפוזרים סביב באופן מאוזן יחסית, אך הם עדיין אינם ברורים לגמרי. הסיבה לכך היא צלילים שממוקמים קרוב אחד לשני בתמונת הסטריאו מתחרים אחד בשני בתחומי תדרים מסויימים מה שמוביל לעתים קרובות לצליל עכור ומרוח. את זה פותרים באמצעות האקוולייזר (EQ).

על מנת להיפטר מבעיות מהותיות בצליל, נגנו כל ערוץ בבידוד והשתמשו ב-EQ על מנת לתקן בעיות ברורות כגון זמזום, רעשים מציקים ותדרים גבוהים צורמים. עשו זאת באופן המדגיש את ההיבטים המעניינים והייחודיים של כל ערוץ, אך קחו בחשבון שהמטרה העיקרית היא לגלף החוצה, כמו פסל, את כל האנרגיה המיותרת כך שרק הטוב ביותר נשאר. באופן הזה  שאר הצלילים שמסביב יוכלו ״לנשום״. אל תתמקדו באילו תדרים להוסיף כאשר עובדים עם האקולייזר. רצוי תמיד לחתוך במקום להגביר, משום שאקולייזר נוטה לעוות את הצליל באופן לא מחמיא כאשר משתמשים בו על מנת להגביר תדרים. כאשר כל ערוץ נשמע טוב בפני עצמו, אתם בדרך הנכונה לגרום להם להשמע טוב כמכלול.
 

מיקום בחלל (Image)

בשלב זה נראה כל כלי אמור להשמע לא רע ולתפוס את מקומו בחלל מבחינת תמונת הסטריאו. כעת ניתן להתמודד עם ההיבט האנכי. לקולות וכלים יש טווח תדרים דומיננטי המייצג את חתימת הצליל הבולטת שלהם. על ידי התחשבות בטווח התדר הזה עבור כל ערוץ ביחס לכל האחרים, תוכלו לדאוג שהם אינם מתנגשים אחד עם השני. התחילו על ידי הבהרת ניקוי התדרים המשותפים של הערוצים הקרובים ביותר זה לזה בתמונת הסטריאו. ניתן להגביר Q ברוחב בינוני עם דחיפה קלה זמנית כדי לזהות את התדרים הדומיננטיים של כל ערוץ, ולאחר מכן לבצע חתך מינורי קבוע לאותם תדרים על הערצוים שמתחרים על אותו איזור בחלל.

לאחר שכל קבוצה של ערוצים צמודים נשמעת טוב יחד, רצוי להשוות כל ערוץ באמצעות כפתור הסיכום המונופוני שהזכרנו קודם. כך תבטיחו שהמיקס יישמע טוב גם בהאזנה באמצעים פחות אידאליים, כמו רדיו או רמקול של טלפון נייד. עם קצת אימון תוכלו לצפות את השלב הזה מראש כבר בשלב הפאנינג.


דינמיקה (Compression)

ככל שתעשיית המוזיקה תפתחה, כך המאזינים החלו לצפות ליחסי דחיסה גבוהים יותר, המושפעים במידה רבה מתחנות רדיו המתחרות על תשומת לב. המטרה של ה-Compressor היא לאזן באופן דינמי את צורת הגל של כל ערוץ על מנת לשמור על ווליום עקבי, ו-״להחליק״ התפרצויות פתאומיות או ירידות עוצמה רנדומליות.

עבור טיפול בבעיות הברורות ביותר ניתן לעבוד עם אוטומציה, שתנמיך או תגביר את עוצמת הערוץ באיזורים הרלוונטיים על גבי ציר הזמן. לאחר מכן ניתן לטפל בבעיות רחבות יותר באמצעות Compressor, שגם משמש כדרך ״להדביק״ את הערוצים במיקס כך שישמעו אחידים וקוהרנטיים. יש המון דברים שאפשר לעשות עם Compressor, אך ככלל אצבע – ״Less is more״. טכניקת עבודה נפוצה היא להגביר את הדחיסה עד שהיא נשמעת מעולה, ואז לסגת מעט. תמיד השתמשו ב-EQ לפני ה-Compressor. אם צליל לא רצוי חוצה את ה-Threshold של הקומפרסור, הוא יפעיל דחיסה על עצמו ועל התדרים האחרים, לעתים קרובות כאשר אינכם מעוניינים בכך.


אפקטים

זה המקום לזרוח עם הבחירות האמנותיות שלכם, והזדמנות להפתיע ולענג את המאזין עם קצת טריקים של אולפן. באמצעות הוספה או הסרה של אפקטים תוכלו למשוך תשומת לב המאזין לקטעים מסויימים שיר.

כאשר משתמשים באפקטים כמו Reverb ו-Delay לאחר העברת הערוץ דרך קומפרסור מתקבלת לעתים קרובות תוצאה שנשמעת חסרת חיים או  לא מציאותית מכיוון שבחיים האמיתיים האפקטים האלה תלויים מאוד בדינמיקה של הצליל. על כן ניתן להפיח רוח חיים בצליל על ידי ניתוב גרסה לא דחוסה של הצליל לתוך ערוץ אפקטים ייעודי.

עוד בקטגוריה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *